Tlf. 98170099
Professionel rådgivning & Certificeret farvestyring
Farvekontrol og måling for grafisk branche og industrien
Professionel support og service siden 1993

Den bedste digitale prøvetryksprinter?

Foto: Cottonbro Studio / Rune Eklund
 
PUBLICERET: 16 November 2023
OPDATERET: 16 November

 

Epson versus Canon prøvetryksprintere – har vi en vinder?

Canon introducerede i 2022 en ny serie printere med udvidet farverum. Serien hedder Canon imagePROGRAF GP-2000 og GP-4000 med en papirbredde på hhv. 24” og 44”.

Denne serie sammenligner vi med Epson’s traditionelle serie til prøvetryk, SureColor SC-P5000/7000/9000 som har papirbredder på hhv. 17”, 24” og 44”.

Begge serier har 11 farver, dog disponeret forskelligt

Hos Canon fremkommer det udvidede farverum ved at printeren, udover CMYK, er bestykket med matsort, grå, orange, grøn, violet, rød og som noget helt specielt fluorescerende pink!
Den fluorescerende Pink giver selvsagt muligheder for at fremstille posters med en ekstra effekt når pink er med i designet. Denne farve indgår dog ikke i nærværende test som omhandler prøvetryk.
Mere interessant er dog Canon’s sammensætning af farvepatroner. Normalt ser man hos konkurrenterne CMYK+OGV (Orange, Grøn, Violet) eller CMYK+OR (Orange og Rød), sidstnævnte er populær i fjernøsten hvor rød/orange betragtes som ”heldige” farver og dermed indgår i meget design af emballage og posters.

Vi ser på om den ekstra røde farve hos Canon giver en forskel til Epson seriens CMYKOGV+light magenta/cyan/black og matsort.

 

Hvad er et udvidet farverum og har vi brug for det?

Ovenfor ses hhv. sRGB, Spot, CMYKOGV og CMYK farverummene. Hvis man ønsker at gengive hele Pantone biblioteket eller tilnærmelsesvis farverne fra sRGB farverummet, ja så er det nødvendigt med et udvidet farverum som CMYKOGV eller som i Canon’s tilfælde CMYKOGV+Rød! Begge testede printere dækker bedre og tættere på Pantone den ovenstående graf illustrerer.

Forudsætninger for testen

Printere: Canon imagePROGRAF GP-2000 og Epson SC-P5000 Violet

Papir: Professionelt prøvetrykspapir fra CGSnordic type PearlPROOF Classic Paper Semimatte – 205 g/m² er anvendt på begge printere.

RIP for prøvetryk: CGS ORIS ColorTuner

Software for kontrol af FOGRA kile og spotfarver (Pantone): CGS ORIS Certified

Måleinstrument: Eye-One Pro 3 iO målerobot med Eye-One Pro 3 måleinstrument
Måleindstillinger: 2° Observer, Illuminant: D50, Mode: M0, Filter: None

  • Oprettelse af referenceprinter profil, dvs. justering af styrken på grundfarverne samt totaltrykfarvedækning (TVI).
  • Opmåling af kalibrering til papiret (oprettelse af nulpunkt for papirtypen så alle prøvetrykskøer kan rekalibreres på én gang)
  • Opmåling af ønsket prøvetryksprofil (i dette tilfælde valgte vi ISOcoatedV2, som stadig anvendes af et flertal i grafisk branche)
  • Valg af Pantonebiblioteker til simulering (vi valgte nyeste Pantone Solid Coated V5 (M0))
    Opmåling af FOGRA kile for kontrol af præcision
  • Sammenligning af kontrolrapport

Begge printere blev testet for manglende nozzles (tilstoppede dyser i printhovederne) inden testen.

Både kalibrationskøen og color match køen blev kørt efter en wizard, således at der ikke blev tilrettet i softwaren undervejs eller efterfølgende.

Resultatet

Begge printere kunne efter kalibrering og color match certificeres. Vi anvendte som nævnt ovenfor CGS ORIS Certified softwaren til at måle kontrolkilen og til at generere rapporterne.

Epson SC-P5000 Violet

Epson har i årevis på verdensmarkedet været markedsledende som printer til prøvetryk, så forventningerne var sat højt på forhånd.
Som det fremgår af grafikken er der fin overensstemmelse mellem target (grøn streg=ISOcoatedv2) og det opmålte prøvetryk (rød streg).

Måleenheden for farvepræcision, dE er en måleenhed for farvenuanceskift, hvor man internationalt definerer alt under dE 3 som ikke synligt/væsentligt. Dette er dog ikke helt præcist eftersom man let kan se nuanceskift i gråbalance ned til dE 0,5!

Alle opmålte data som findes under kolonnen ”Tol. OK” er pænt indenfor tolerancen. Det vigtige tal for præcision i gråbalance som hedder ”dCh max. CMY gray” er dog med 2.72 dE ret højt. Vigtigt tal fordi øjet er særlig følsomt for variationer i gråbalancen i billeder (og spotfarver). dCh står for variation grå blandet af CMY i farvehjulet, dvs. hvis man drejer farven den ene vej bliver den måske mere rød og den anden vej mere blå.
Men alt i alt fine værdier især er ”Maximum” vigtig at holde på 3dE eller derunder.

Canon imagePROGRAF GP-2000

Canon har ligesom Epson en tradition for at levere printere velegnet til prøvetryk og har også tidligere haft modeller med indbygget måleinstrument fra X-rite. Denne feature findes dog kun hos Epson for tiden. Det var ikke uden en vis spænding, at vi opmålte kilen for at få testens resultat.
Canon’s printermodel er udstyret med 2 ekstra farver, rød og fluorescerende pink sammenholdt med Epson. Den røde farve kunne give en fordel mens den pink indikerer en printer mere beregnet til marketing og posters.

Igen meget fin overensstemmelse mellem target (grøn streg=ISOcoatedv2) og det opmålte prøvetryk (rød streg).

Ser vi på de opmålte data er stort set alle data de bedste i testen. Den vigtige CMY gray er forbilledlig lav og ”Maximum” imponerende under 2 dE! Totalt set de laveste værdier vi nogensinde har målt.

Konklusion

Begge printere har et imponerende farverum som tillader 96-99 % af Pantone Solid Coated V5 at blive gengivet med en tolerance på under 3 dE. Her trak Canon igen fra med en anelse større farverum og et bedre gennemsnit, igen på grund af den ekstra farve (rød).

Canon printeren er et sikkert valg hvis man samtidigt med prøvetryk har behov for at producere posters og signage generelt. Her tilbyder Canon meget brugervenlig medieindføring, 2 rulleholdere med hurtigt rulleskift samt udskiftning af printpatroner under udskrift. Nederste rulleholder kan desuden tjene som opruller.

Epson printeren tilbyder stabil og velkendt kvalitet ikke langt fra Canon i performance. Har man brug for at sætte satellit stationer med prøvetryk op på forskellige lokationer, har Epson den fordel at den kan leveres med indbygget spectrofotometer. Således kan satellit-stationerne vedligeholdes fra centralt hold. Denne feature gør det ligeledes muligt med CGS ORIS RIP’en at opsætte automatisk opmåling af kontrolkile og endog automatisk re-kalibrering, hvis kontrolmålingen ikke kan certificeres.

For og imod

Canon
For: Velegnet til både prøvetryk og produktion, 2 medieruller med let skift, hotswap af tonerpatroner.
Imod: ingen mulighed for spectro indbygget.

Epson
For: Velkendt teknologi, mulighed for indbygget spectro med mulighed for automation og satellit stationer
Imod: kun én rulleholder, ingen mulighed for opruller.

Testen er udført og beskrevet af

 

 

 

 

Rune Eklund som er indehaver af DCD, CGSnordic og Center for Grafisk Kvalitet, er akkrediteret til at ISOcertificere grafiske virksomheder og tidligere fagredaktør ved det danske Macworld. Arbejder mest med farvestyring og grafisk kvalitetsstyring med alle fra enkeltmands grafiske virksomheder til trykkerier, bureau’er, global detailhandel og brand owners.